
 

  

 

QUESTIONS AND ANSWERS   7/29/03  

Department of Homeland Security 
BUREAU OF CITIZENSHIP AND IMMIGRATION SERVICES     

 
DHS Implements Statutory Requirements for Health Care Workers 

 
Q. What are the statutory and regulatory requirements under sections 212(a)(5)(C) and 
212(r) of the Act? 
  
A. Under section 212(a)(5)(C) of the Act, an alien who seeks admission to the United States for 
the primary purpose of performing labor as a health care worker, other than a physician, is 
inadmissible unless he or she presents a certificate from the Commission on Graduates of Foreign 
Nursing Schools (CGFNS) or an equivalent credentialing organization.  Section 212(r) of the Act 
provides an alternate certification process for nurses.  Any equivalent credentialing organizations 
must have been approved by the Secretary of DHS in consultation with the Secretary of Health 
and Human Services.   

 
Q Which health care occupations require certification under section 212(a)(5)(C) of the 
Act? 
  
A. The health care occupations requiring certification are nurses (registered nurses, licensed 
practical nurses, and licensed vocational nurses), physical therapists, occupational therapists, 
speech-language pathologists and audiologists, medical technologists (also known as clinical 
laboratory scientists), medical technicians (also known as clinical laboratory technicians) and 
physician assistants.  Those occupations are required to present certificates indicating that they 
have been found to meet the requirements of sections 212(a)(5)(C) of the Act.  Nurses also may 
establish that they meet the alternate certification requirements of section 212(r) of the Act. 

 
Q. How was section 212(a)(5)(C) of the Act previously implemented with respect to 
nonimmigrants? 

 
A. The DHS (legacy INS) and the Department of State jointly exercised discretion under section 
212(d)(3) of the Act to waive the foreign health care worker certification requirement for 
nonimmigrant health care workers until promulgation of final implementing regulations.  This has 
allowed nonimmigrants to enter the United States for the purpose of employment as health care 
workers without having to obtain the health care worker certification.  The DHS and DOS 
exercised their waiver discretion after carefully considering the complexity of the implementation 
issues, including how the health care certificate requirements affect United States obligations 
under international agreements and the need for health care facilities across the country to remain 
fully staffed and provide a high quality of service to the public.   

 
Q. Are immigrants currently required to present health care worker certificates or certified 
statements? 
 
A. Yes.  The publication of this rule has no effect on adjudication and processing of immigrant 
worker petitions because immigrant health care workers are currently required to present such 
documentation.  Immigrants coming to the United States for the primary purpose of working as 
nurses, physical therapists, occupational therapists, speech-language pathologists and 



 
 
 

 

audiologists, medical technologists (clinical laboratory scientists), medical technicians (clinical 
laboratory technicians) and physician assistants, are required to obtain certification indicating that 
they have been found to meet the requirements of sections 212(a)(5)(C) of the Act.  They must 
present the certification to a consular officer at the time of visa issuance or to the DHS’s Bureau 
of Citizenship and Immigration Services (BCIS) at the time of adjustment of status.   
 
Q. Will this rule require certificates or certified statements for all nonimmigrants? 
 
A. Yes.  The rule states that certain nonimmigrant health care workers, predominantly those in the 
H, J, O, and TN visa classifications, will now be subject to certification requirements.  
Accordingly, nonimmigrants seeking admission to the United States and changing status and/or 
requesting an extension of stay must obtain health care worker certification if their primary 
purpose for coming to the United States is employment in one of the above seven health care 
occupations.   
 
Q.When will this rule be effective? 

 
A. This rule will be effective on September 23, 2003.   Pursuant  to its discretion authority under 
section 212(d)(3) of the Act, the DHS will waive the ground of inadmissibility for nonimmigrants 
for a period of one year after date of publication of this rule.  This will allow all nonimmigrants 
currently working within the United States or seeking admission into the United States, sufficient 
time to complete all required testing and certification requirements.  This will allow them to 
continue working without causing an immediate and significant disruption to the United States 
health care system.  At the same time, this will also provide authorized credentialing 
organizations sufficient time to review and certify the qualifications of this additional population 
in need of certification.  One year after the date of publication of the final rule, nonimmigrant 
health care workers in certain occupations will be required to present the requisite certification 
each time they apply for admission to the United States, and if they are applying for an extension 
of stay or changing status in order to work in one of the covered occupations. 

 
Q. What other changes are taking place as a result of this rule? 
 
A. This rule also describes the English language requirements the workers must meet in order to 
obtain certification in their respective occupations, and lists the acceptable testing organizations.  
Certain health care workers will be required to present the certification each time the alien seeks 
admission to the United States, applies for extension of stay, applies for change of nonimmigrant 
status, or at the time of adjustment of status.  This rule lists the process under which an 
organization may apply for authorization to issue health care worker certification, what it must do 
to retain its authorization, the procedure by which its authorization may be reviewed and/or 
terminated by the DHS, and the appellate process available to the organization if its application 
for authorization is denied.  Finally, this rule specifies the information that must be contained on 
each health care worker certification issued by an authorized organization. 

 
Q. Is there a form that is to be used to apply for authorization to issue health care worker 
certification? 

 
A. Yes.  The DHS has designed Form I-905, Application for Authorization to Issue Health Care 
Worker Certificates.  The instructions on the Form I-905 list the standards that an organization 



 
 
 

 

must meet in order to receive authorization to issue health care worker certificates.  On or after 
September 23, 2003, the effective date of the rule, any credentialing organization seeking 
authorization to issue certificates must submit a completed  Form I-905 with evidence that the 
organization meets the required standards.  The form must be submitted, with fee, to the Nebraska 
Service Center.  The DHS, in consultation with HHS, will review the completed application and 
determine whether or not an organization meets the eligibility requirements necessary for 
authorization to issue certificates.  For more information, please contact the BCIS National 
Customer Service Center at 1-800-375-5283.  
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